Anna Ceelen Lezing

door Roelof van Gelder over de
dagboekaantekeningen van
John
Gabriël Stedman

op vrijdag 9 september om 20.00 uur ‘In de
Gloria’ in Asten.

Entree: 8 euro

Vooraf reserveren kan eventueel via mailen naar info@indegloria.nl
U bent ook van harte welkom om zonder reservering binnen te lopen.

In 1796 verscheen in Londen het boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. De schrijver, John Gabriël Stedman, een Schots-Nederlandse officier, maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het boek was geïllustreerd met 80 op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes.

Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder in het Nederlands. John Gabriël Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Hij werd wel eens de Multatuli van Suriname genoemd. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernij-geschiedenis. Roelof van Gelder beschrijft in zijn boek Dichter in de Jungle op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriël Stedman en is erin geslaagd de man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu.

In 2019 won hij hiermee de Libris Geschiedenisprijs.

Na de pauze een beeldverhaal over zijn trouwe huisslaaf Quaco (spreek uit Kwakoe), die hij vanuit Suriname meenam naar Nederland, zijn vrijheid teruggaf en van 1790-1792 op het kasteel van Asten heeft gewoond. Van dit verhaal is een mooi stripboek gemaakt door Ineke Mok en Erik Heuvel.

In het Anna Ceelen Huis, links voor de ingang van het kasteel van Asten, is daarvan een tentoonstelling te zien en op de kasteelruine serveert Quaco weer als vanouds de kasteelheer.

Zondag 11 september, tijdens Open Monumentendag, kunt u dit allemaal gratis bezoeken van 12 tot 17 uur.