Jaarlijks is er een Anna Ceelen-lezing

2019: Hans de Waard

(Is geweest) Op vrijdag 6 september plaatst onderzoeker dr. Hans de Waardt de dramatische Peellandse heksenjacht van 1595 in een breder kader tijdens de Anna Ceelen-lezing, die om 20.00 uur begint in In de Gloria aan de Lindestraat in Asten.

De spreker gaat in de lezing in op de magische cultuur en het concept van duivelse betrokkenheid en stelt zich daarbij de vraag hoe mensen elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen.

De lezing is aanvullend en verdiepend met betrekking tot de tentoonstelling ‘Heksenjacht in Peelland’, die nog tot en met 3 november te bezoeken is in kasteelmuseum Helmond.

De Waardt, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is als geen ander in staat de dramatische Peellandse heksenjacht van 1595 te plaatsen in een breder kader en zicht te geven op omstandigheden en mechanismen die er hier en elders aan ten grondslag lagen.

De lezing is een activiteit van het Anna Ceelen Huis, het bij de Astense kasteelruïne gevestigde documentatiecentrum voor de studie van hekserij. Anna Ceelen was het laatste slachtoffer van de heksenjacht die in deze regio vijfentwintig vrouwen het leven kostte.

De spreker gaat in de lezing in op de magische cultuur en het concept van duivelse betrokkenheid, en stelt zich daarbij de vraag hoe mensen elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen als destijds gebeurde. Hij benadrukt in zijn lezing ook dat het magisch wereldbeeld tot op de dag van vandaag voortleeft, dat het geloof in bovennatuurlijke krachten niet alleen iets van het verleden is. Hij illustreert dit met voorbeelden uit de praktijk.

De entree bedraagt € 7,50.

2018: Gerard Rooijakkers

  1.