Anna Ceelen Lezing

door Roelof van Gelder over de
dagboekaantekeningen van
John
Gabriël Stedman

op vrijdag 9 september om 20.00 uur ‘In de
Gloria’ in Asten.

 

Entree: 8 euro

Vooraf reserveren kan eventueel via mailen naar info@indegloria.nl
U bent ook van harte welkom om zonder reservering binnen te lopen.

In 1796 verscheen in Londen het boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. De schrijver, John Gabriël Stedman, een Schots-Nederlandse officier, maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het boek was geïllustreerd met 80 op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes.

Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder in het Nederlands. John Gabriël Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Hij werd wel eens de Multatuli van Suriname genoemd. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernij-geschiedenis. Roelof van Gelder beschrijft in zijn boek Dichter in de Jungle op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriël Stedman en is erin geslaagd de man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu.

In 2019 won hij hiermee de Libris Geschiedenisprijs.

Na de pauze een beeldverhaal over zijn trouwe huisslaaf Quaco (spreek uit Kwakoe), die hij vanuit Suriname meenam naar Nederland, zijn vrijheid teruggaf en van 1790-1792 op het kasteel van Asten heeft gewoond. Van dit verhaal is een mooi stripboek gemaakt door Ineke Mok en Erik Heuvel.

In het Anna Ceelen Huis, links voor de ingang van het kasteel van Asten, is daarvan een tentoonstelling te zien en op de kasteelruine serveert Quaco weer als vanouds de kasteelheer.

Zondag 11 september, tijdens Open Monumentendag, kunt u dit allemaal gratis bezoeken van 12 tot 17 uur.

 

Jaarlijks is er een Anna Ceelen-lezing

2019: Hans de Waard

(Is geweest) Op vrijdag 6 september plaatst onderzoeker dr. Hans de Waardt de dramatische Peellandse heksenjacht van 1595 in een breder kader tijdens de Anna Ceelen-lezing, die om 20.00 uur begint in In de Gloria aan de Lindestraat in Asten.

De spreker gaat in de lezing in op de magische cultuur en het concept van duivelse betrokkenheid en stelt zich daarbij de vraag hoe mensen elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen.

De lezing is aanvullend en verdiepend met betrekking tot de tentoonstelling ‘Heksenjacht in Peelland’, die nog tot en met 3 november te bezoeken is in kasteelmuseum Helmond.

De Waardt, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is als geen ander in staat de dramatische Peellandse heksenjacht van 1595 te plaatsen in een breder kader en zicht te geven op omstandigheden en mechanismen die er hier en elders aan ten grondslag lagen.

De lezing is een activiteit van het Anna Ceelen Huis, het bij de Astense kasteelruïne gevestigde documentatiecentrum voor de studie van hekserij. Anna Ceelen was het laatste slachtoffer van de heksenjacht die in deze regio vijfentwintig vrouwen het leven kostte.

De spreker gaat in de lezing in op de magische cultuur en het concept van duivelse betrokkenheid, en stelt zich daarbij de vraag hoe mensen elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen als destijds gebeurde. Hij benadrukt in zijn lezing ook dat het magisch wereldbeeld tot op de dag van vandaag voortleeft, dat het geloof in bovennatuurlijke krachten niet alleen iets van het verleden is. Hij illustreert dit met voorbeelden uit de praktijk.

De entree bedraagt € 7,50.

2018: Gerard Rooijakkers

  1.