The 7th US Armored Division / The Lucky Seventh

Someren, Asten en Deurne werden bevrijd door de Engelsen (11th Armoured Division), deels weer prijsgegeven door de Amerikanen (7th Armored Division) en mede op de Duitsers heroverd door de Schotten (15th Scottish Division). Een en ander betekent dat er in de herfst van 1944 een boel oorlog werd gevoerd in de zuidelijke Peelgemeenten.

Van de geallieerde legers die toen door de Peel trokken, spreekt de 7th Armored Division, bijgenaamd The Lucky Seventh, het meest tot de verbeelding. Deze pantserdivisie hield tijdens een Duits offensief bij Meijel en de Neerkant tegen een numerieke overmacht net lang genoeg stand om met versterkingen de kansen te doen keren. Toch leidde de Slag om de Peel tot ontslag op staande voet van de bevelhebber van ‘The Lucky Seventh‘, generaal-majoor lindsay M. Sylvester.

De Amerikaanse krijgsverrichtingen worden ons opgediend door het driemanschap Hans van Toer, Piet Peters en Niek Hendrix van de Lucky Seventh Historical Group Holland. De sprekers maken ook deel uit van de ‘Overleggroep Oorlog rond de Groote Peel’.