Agenda

 • ma
  14
  jan
  2019
  20.00 tot 22.00 uurMuseum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten

  Someren, Asten en Deurne werden bevrijd door de Engelsen (11th Armoured Division), deels weer prijsgegeven door de Amerikanen (7th Armored Division) en mede op de Duitsers heroverd door de Schotten (15th Scottish Division). Een en ander betekent dat er in de herfst van 1944 een boel oorlog werd gevoerd in de zuidelijke Peelgemeenten.

  Van de geallieerde legers die toen door de Peel trokken, spreekt de 7th Armored Division, bijgenaamd The Lucky Seventh, het meest tot de verbeelding. Deze pantserdivisie hield tijdens een Duits offensief bij Meijel en de Neerkant tegen een numerieke overmacht net lang genoeg stand om met versterkingen de kansen te doen keren. Toch leidde de Slag om de Peel tot ontslag op staande voet van de bevelhebber van 'The Lucky Seventh', generaal-majoor lindsay M. Sylvester.

  De Amerikaanse krijgsverrichtingen worden ons opgediend door het driemanschap Hans van Toer, Piet Peters en Niek Hendrix van de Lucky Seventh Historical Group Holland. De sprekers maken ook deel uit van de 'Overleggroep Oorlog rond de Groote Peel'.

 • di
  05
  feb
  2019
  zo
  03
  nov
  2019
  10.00 tot 17.00 uurMuseum Kasteel Helmond

  In Kasteel Helmond is van 5 februari t/m 3 november 2019 de tentoonstelling  ‘Heksenjacht in Peelland’ te zien.

  Bezoek de website van Museum Kasteel Helmond voor de exacte openingstijden.

  De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Duivelskwartier (uit 2015). Hierin vertelt oud journalist Johan Otten over een tot dan toe onderbelicht gebleven verhaal. Voor het eerst in de geschiedenis wordt nu ook een tentoonstelling gewijd aan het tragische lot dat tientallen vrouwen uit Zuidoost-Brabant ruim 400 jaar geleden ondergingen. Hun processen worden belicht, met speciale aandacht voor aspecten als marteling en de waterproef. Ook het toen algemene geloof in magie komt aan bod. Het rijksarchief in Brussel leent voor deze gelegenheid authentieke documenten uit.

  De regio Peelland vormde bijna 425 jaar geleden het decor voor een gruwelijke, meedogenloze mensenjacht. In het jaar 1595 vonden 25 vrouwen er de dood, de meesten op de brandstapel, nadat ze als heks waren veroordeeld. De vervolgingsgolf in dit deel van het toenmalige hertogdom Brabant is een van de grootste die in de Lage Landen hebben plaatsgevonden. De eerste arrestaties en processen vonden plaats in juni 1595 in Cranendonck. Begin juli werden een oude vrouw en een moeder met haar twaalf jaar oude dochter verbrand. Ze waren in het dorp Soerendonk beschuldigd van kwaadaardige toverij en zouden de dood van mensen en dieren, bederf van gewas en andere wandaden op hun geweten hebben. Een vrouw uit Maarheeze, die ook werd verdacht, pleegde in gevangenschap zelfmoord op de zolder van het kasteel van Cranendonck.

  De tentoonstelling in Kasteel Helmond is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Johan Otten en Jan van der Heijden van het Anna Ceelen Huis in Asten, documentatiecentrum over hekserij bij de kasteelruïne.

 • ma
  24
  jun
  2019
  2:00 pmACH en ruïne

  Nazaten van Geertruida Lemmen

 • za
  06
  jul
  2019
  2:00 pmACH en ruïne

  Nazaten van Geertruida Lemmen

 • vr
  06
  sep
  2019

  20.00 uurIn de Gloria aan de Lindestraat 1 in Asten

  DE 5E ANNA CEELEN LEZING Datum: 6 september, 20.00 uur

  • Kosten: € 7,50
  • Locatie: In de Gloria, Lindestraat 1, Asten
  • Inleider: dr. Hans de Waardt
  • Onderwerp: Nieuwste inzichten over heksenjacht toegelicht
  • Organisatie: Anna Ceelen Huis

  Prominent onderzoeker plaatst Peellands drama in breed perspectief

  Dr. Hans de Waardt, een Nederlands cultuurhistoricus die internationaal bekendheid geniet als onderzoeker op het gebied van de heksenvervolging, verzorgt op vrijdag 6 september de jaarlijkse Anna Ceelen Lezing. Ze wordt gehouden op de locatie In de Gloria, het voormalige protestantse kerkje aan de Lindestraat 1 in Asten. De Waardt, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is als geen ander in staat de dramatische Peellandse heksenjacht van 1595 te plaatsen in een breder kader en zicht te geven op omstandigheden en mechanismen die er hier en elders aan ten grondslag lagen.

  De lezing is een activiteit van het Anna Ceelen Huis, het bij de Astense kasteelruïne gevestigde documentatiecentrum voor de studie van hekserij. Anna Ceelen was het laatste slachtoffer van de heksenjacht die in deze regio vijfentwintig vrouwen het leven kostte. Ze zouden in dienst zijn getreden van de duivel en in zijn opdracht door toverij dood en verderf hebben gezaaid. Onder marteling bekenden ze de meest bizarre daden, zoals het vliegend door de lucht bezoeken van nachtelijke feesten met hun satanische leidsman.

  Het onderzoek naar hekserij en magie kreeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw krachtige impulsen door de vorming van een landelijke studiegroep, waarvan ook De Waardt deel uitmaakte. Er verscheen een reeks publicaties, bundels met nieuwe gegevens en inzichten, en ook twee proefschriften. Een daarvan was in 1991 het proefschrift van Hans de Waardt: 'Toverij en Samenleving: Holland 1500-1800'. De studiegroep is gestopt, maar De Waardt is nog wel actief binnen de Arbeitskreis Interdisziplinäre Hexenforschung, een gezelschap van wetenschappers uit verschillende landen dat congressen organiseert en bevindingen uitgeeft in een boekenreeks. Vanuit de invalshoek van hekserij en magie heeft hij zich ook beziggehouden met de medische geschiedenis en speciaal die van de psychiatrie.

  De spreker gaat in de lezing in op de magische cultuur en het concept van duivelse betrokkenheid, en stelt zich daarbij de vraag hoe mensen elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen als destijds gebeurde. De vervolging in de Lage Landen benadert hij vergelijkenderwijs: wat verklaart bijvoorbeeld de verschillen tussen vervolging in de Franstalige en Nederlandstalige delen van Vlaanderen en Brabant? En wat valt te zeggen over de verschillen tussen de rijke kustprovincies en de arme, dunbevolkte binnenlandse gewesten? Het gedegen onderzoek in de recente geschiedenis heeft al veel verhelderd, maar De Waardt maakt duidelijk dat er ook nog genoeg te ontdekken valt. Hij benadrukt in zijn lezing ook dat het magisch wereldbeeld tot op de dag van vandaag voortleeft, dat het geloof in bovennatuurlijke krachten niet alleen iets van het verleden is. Hij illustreert dit met voorbeelden uit de praktijk.

  De eerdere lezingen in de reeks werden gegeven door Vera Hoorens (hoogleraar sociale en culturele psychologie in Leuven), Paul van der Velde (hoogleraar Aziatische Religies in Nijmegen), Jan Bart Gewald (hoogleraar en directeur van het Afrika-Studiecentrum Leiden) en Gerard Rooijakkers (oud-hoogleraar Nederlandse etnologie in Amsterdam).
  De lezing op vrijdag 6 september begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 7,50 euro. Aanmelden kan via de site www.indegloria.nl (onder agenda). De lezing is aanvullend en verdiepend met betrekking tot de tentoonstelling ‘Heksenjacht in Peelland’, die nog tot en met 3 november te bezoeken valt in kasteelmuseum Helmond.

 • za
  12
  okt
  2019
  19.30 - 21.00Buitencentrum De Pelen Moostdijk 15 6035 RB Ospel

  Verhalenvertellers in De Groote Peel

  Bij Buitencentrum De Pelen gonst het van de verhalen... spannende verhalen, verhalen over heksen. Bij het kampvuur of juist onderweg tijdens je wandeling. Met elke keer een ander thema.

  Heksenverhalenavond - 12 okt
  Volle maan: hoogtij voor de heksen die vanavond tot leven komen! Tenminste, in ieder geval in verhalen van Vertelclub VerVe. Maar wie weet wat je tijdens je wandeling met de gids nog tegen komt...

  KLIK voor de website van De Groote Peel

 • ma
  01
  jun
  2020
 • do
  02
  jul
  2020
 • do
  09
  jul
  2020
 • do
  16
  jul
  2020
 • do
  23
  jul
  2020
 • zo
  26
  jul
  2020
 • do
  30
  jul
  2020
 • do
  06
  aug
  2020
 • do
  13
  aug
  2020
 • do
  20
  aug
  2020
 • do
  27
  aug
  2020
 • za
  29
  aug
  2020
  zo
  30
  aug
  2020
  3:00 pmKasteellaan 12, Asten-Heusden
 • za
  12
  sep
  2020
  zo
  13
  sep
  2020
  5:00 amKasteellaan 12, Asten-Heusden